Értékálló befektetés

2022.04.30

Az arany, mint fizetőeszköz eredete a középkorig nyúlik vissza


Legyen szó bármilyen politikai konfliktusról, vagy gazdasági válságról, a befektetők jellemzően az arany befektetést tekintik biztonságos és értékálló opciónak a bizonytalanság idején. Miért van ez így?

A történelem tele van összeomló birodalmakkal, politikai puccsokkal és értéküket vesztő devizákkal. Ilyen időkben az aranyat birtokló befektetők sikeresen meg tudták védeni a vagyonukat. Következésképpen, amikor olyan hírek jelennek meg, amelyek valamilyen globális gazdasági bizonytalanságra utalnak, a befektetők gyakran vásárolnak aranyat, mint biztonságos menedéket. 

Az arany jelentőségének teljes megértéséhez tartsunk egy kis villám történelem leckét. Az arany története jóval az ókori egyiptomiak előtt kezdődött, akik ékszereket és vallási ereklyéket készítettek belőle. Ennek ellenére az arany fizetőeszközként való felhasználása, csak i.e. 560 körül indult be. Abban az időben a kereskedők az adásvételt egyszerűsítő, szabványosított és könnyen átruházható pénzformát akartak létrehozni. Úgy tűnt, a pecséttel ellátott aranyérme megalkotása a válasz, mivel az arany ékszereket már széles körben elfogadták és elismerték a Föld különböző szegletein. Az arany térhódítása ettől kezdve szinte töretlenül folyatódott világszerte. 

Az Egyesült Államok kormánya folytatta ezt az aranyhagyományt azzal, hogy 1792-ben létrehozta az úgynevezett bimetál szabványt, mely kimondta, hogy az Egyesült Államokban minden monetáris egységet aranynak vagy ezüstnek kell alátámasztania. Ez az aranystandard azonban nem tartott örökké. Az 1900-as években számos olyan kulcsfontosságú esemény történt, amelyek végül az aranynak a monetáris rendszerből való kivezetéséhez vezettek. 1913-ban létrehozták a Federal Reserve-t, amely váltót (papírpénzünk mai változatát) kezdett kibocsátani.

AZ 1934-ES ARANYTARTALÉKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KORMÁNYÁT RUHÁZTA FEL AZ ÖSSZES FORGALOMBAN LÉVŐ ARANYÉRMÉVEL, ÉS VÉGET VETETT AZ ÚJ ARANYÉRMÉK VERÉSÉNEK. RICHARD NIXON 1971-BEN VÉGLEG ELVÁGTA A DOLLÁRT AZ ARANYTÓL, EZZEL MEGFOSZTVA E NEMESFÉMET A TÖRTÉNELMÜNKBEN ADDIG BETÖLTÖTT KÜLÖNLEGES SZEREPÉTŐL.

Mi a helyzet manapság? 

Bár az arany már nem fedezi az amerikai dollárt, a mai társadalomban még mindig fontos szerepet tölt be. Még mindig fontos a globális gazdaság számára. Ennek igazolására nem kell messzebbre nézni, mint a központi bankok és más pénzügyi szervezetek, például a Nemzetközi Valutaalap mérlegei. Jelenleg ezek a szervezetek a világ föld feletti aranykészletének közel egyötödét tartják.

Az arany világpiaci ára a '70-es évektől

Forrás: www.portfolio.hu

Szeretnél többet megtudni a befektetési aranyról és az arany számláról?

Online időpont foglalás

Foglalj időpontot egy kötelezettségektől mentes beszélgetésre.