Angol kert kialakítása - akár kis kertekben is lehetséges

2022.01.07

Akár a meghitt környezetben megtartott délutáni teázások vonzanak, akár szeretnéd egy nyugodt helyen olvasgatni kedvenc regényedet, az angol kertek tökéletesen alkalmasak arra, hogy saját, titokzatos világodba menekülhess el a mindennapok zajos nyüzsgése elől.


Szerencsére nem kell az Egyesült Királyságba költöznöd, ha angol kertre vágysz - a következő leírásból kiderül, hogy mi teszi igazán "angolossá" ezeket a remek szabadtéri designokat, hogy akár sajátodat is berendezhesd portádon!

Általános tudnivalók az angol kertekről

A hagyományos angol kertek története egyesek szerint az időszámításunk előtti első században kezdődött, amikor a római hódítók eljutottak a Britanniába, a mai Egyesült Királyság területére. Ezek a kezdetleges angol kertek feltehetőleg szimmetrikus kavicsösvényeket, és gondosan elhelyezett, alacsony sövényfalakat tartalmaztak. Jellemző volt rájuk továbbá egy parkszerű, nyílt, füves terület, és egy kis konyhakert is, ahol zöldségek és fűszernövények termesztésével foglalkoztak.


A középkorban aztán az angol kertek újra felbukkantak - legalább is a feljegyzések ebben a korban is megemlítik őket. Az ókori verzióhoz képest ekkorra nem sokat változtak - szintén tartozott hozzájuk egy figyelmesen gondozott konyhakert és egy kinti szoba is, ami szabadtéri játékok helyszínéül szolgált tartottak fent.

Ezek a magas sövényekkel szegélyezett, kiépített járdákon megközelíthető szabadtéri "szobák" váltak az angol kertek meghatározó designelemeivé. Az efféle hivatalos hangvitelű kertek gyakran a ház vagy kastély közelében kerültek kialakításra a birtokokon, és gyakran emelt virágágyások díszítették őket. Persze az angol kertek kialakítása és jellemzői rengeteget változtak az elmúlt több mint két évezred során, de néhány jellegzetes designelemüket saját portád díszítésére is felhasználhatod, hogy igazán angol hangulatúvá varázsold azt.


Mi kell egy angol kertbe?

Évelő növények

Az évelő növények az angol kertek nélkülözhetetlen részei. Népszerű választások többek között a lángvirágok, a hibiszkuszok, a hortenziák, a méhbalzsamok, a csillagfürtök és a veronikák.

Egynyári növények

Az egynyári növények csodás kiegészítők lehetnek a kertek tartós, évelő lakói mellé. Nehéz melléfogni a kerti árvácskákkal, a pillangóvirágokkal és a bársonyvirágokkal.

Fűszer- és gyógynövények, illetve zöldségek

A fűszer- ás gyógynövények, de még a zöldségek is hagyományos lakói az angol kerteknek. Ezek az elemek nem csupán színesebbé, változatosabbá teszik ezeket a területeket, de valódi hasznot is kölcsönöznek nekik, hiszen képesek egy kisebb konyha több szükségletét is ellátni. Tetszés (és a rendelkezésre álló hely) szerint kialakíthatsz nekik külön elkerített részt, vagy elszórhatod őket a velük kompatibilis virágok között is.

Rózsák

A rózsák külön említést érdemelnek, hiszen egy angol kert rózsák nélkül csak "kert" lehet. A rózsák illata és gazdag megjelenése mélységet és karaktert kölcsönöz a kerteknek. Telepíthetsz rózsabokrokat, lugasra felfutó fajtákat, vagy bármilyen egyéb alternatívát is, és - jó angol szokáshoz híven - akár meg is metszheted őket olyan alakúra, amilyenre csak szeretnéd.

Cserjék és bokrok

A cserjék és a bokrok az angol kertek természetes részét képezik, és segítenek a jellegzetes elkerített kerti "szobák" kialakításában is. Persze, mint minden más természetes elem, ezek is segítenek változatosabbá varázsolni a kert összhatását. Akár néhány hortenziabokorról, akár egy sövényfalról legyen szó, a bokrok és cserjék egy köztes szintet képeznek a virágok és a fák között.

Füvek

Hogy mennyire szeretnéd befüvesíteni angol kertedet, az csak attól függ, hogy mennyire szeretsz füvet nyírni. A fű az angol kertek természetes alapja, és - ha a hely engedi - hatalmas területeket tarthatsz fenn szabadtéri tevékenységek céljából.


Egy angol kert megformálása

A régi időkben szögletes kialakítás volt, azonban a modern időkben már sokkal népszerűbbek a lekerekített élű elkerített részek. Még az ezeket összekötő ösvényekre is a kanyargás a jellemző, eltávolodva ezzel a régi korok éles, szigorúbb geometriájától.

Angol kertedben kedvedre alakíthatod bokraid és cserjéid formáját is. Népszerűek a spirálosan, piramisalakban, vagy kúpnak megnyírt növények, a különleges alakú madáretetők és az egyedi betondíszek is. Az ívelt szélekkel díszített kertek közepén egy zord, hideg betondísz például érdekes vizuális kontrasztot kelt, de messze nem elég ahhoz, hogy lehangolóvá tegye a környezetet.

Bejegyzés forrása: www.agraroldal.hu