Csepel-Szigetszentmiklós Kavicsbánya

2019.12.18

Csepel és Szigetszentmiklós határán, Csepelhez közelebb eső részén találhatóak a Kavicsbánya tavai. Nevét onnan kapta, hogy a régi kavicsbánya helyén alakult ki. Innen bányászták a csepeli panelházak építéséhez szükséges alapanyagot. A bánya már több mint 20 éve bezárt, és a medreket esővíz töltötte fel. Körbe nőtte a növényzet és vize élőlényekkel népesült be.

A környék 166 hektáron terül el, ebből 106 hektárt a víz foglal el. Több mint 500 házikó épült fel az évek során a Bányató környékén. Ennek nagy része hétvégi házként vagy horgásztanyaként funkcionál. Vannak azonban komoly téglaházak is, hiszen a természetkedvelő tulajdonosaik az év minden napján szeretnének ott tartózkodni. A telkek egy része osztatlan közös tulajdonban van, de nagy részüket már kivonták a művelés alól. A tórendszeren 5 szigetecske található. A szigeten is épültek házak, de oda csak csónakkal lehet bejutni. Közművek közül villany már mindenhol be van vezetve, víz fúrt kútról megoldható, a szennyvíz zártrendszerű emésztőbe folyhat csak. 

Nagyjából eddig 70 család választotta ezt a környéket állandó lakóhelyéül, de számuk évről-évre emelkedik. Egyre több kis horgásztanya kerül új tulajdonos kezébe, akik a környék szerelmesei lesznek és ide kívánnak költözni. Ezek a kis házak ügyes kezek által takaros otthonná növik ki magukat. Még a szigeten is élnek állandó lakosok. Volt szerencsém találkozni egy idős bácsival, aki a csepeli paneljéből költözött ki a szigetre. Sok-sok betegsége volt előtte a bácsinak, az orvosok pár hónapot jósoltak neki. A sziget olyan jó hatással volt rá, hogy azóta tünetmentesen él. Élvezi a friss levegőt, a horgászás szépségét és rendszeres testmozgását a csónakázás biztosítja.

A környék egy része igazi paradicsomi hangulatot áraszt. Lakói összetartó közösséget alkotnak. Minden igyekezetük ellenére mégis egy-két helyen az igénytelenség figyelhető meg. Eldugott részeit szemétlerakónak használják egyesek. Az olcsó ingatlanok sajnos olyan ott lakókat is oda vonzanak, akik nem a természet szépsége miatt kerültek oda. 

A cél az, hogy a környék kitisztuljon és ez a csodás hely otthont nyújtson a természet és a horgászat kedvelőinek.

A helyi lakosok már nevet is adtak a környék egyes részeinek. Így lett Amúr sziget, Delfin szoros, Kopár sziget, Nagy tenger, Zátonyos tó, Süllő sziget, Kiskopasz sziget, Sóderes part, Panoráma félsziget.